Worden mensenhandjes robotsensoren?

Worden mensenhandjes robotsensoren?

Artikel gezien op Schoonmaakjournaal, november 13, 2013 in Arbeidsmarkt, Bedrijven aan het woord

In 2008 verraste Cleanfix de internationale schoonmaakwereld met een schrobrobot. Met de huidige NAVI 660 staan zal de markt echt gaan veranderen. Toch nog even om dit stukje te lezen:

Toen Cleanfix in 2004 het gevoel kreeg dat de schoonmaakmarkt in de richting van robotisering evolueerde, zette het bedrijf uit Henau-Uzwil in Zwitserland haar mensen aan het werk om een gloednieuwe schoonmaakrobot te ontwikkelen. “Het resultaat is een machine die minstens even goed schoonmaakt als mensen, en dat tegen aanzienlijk lagere (personeels)kosten”, reageert Roland de Korte, algemeen directeur van Cleanfix Benelux.

Schoonmaaktechnologie
De Robo40 vindt zijn eigen weg door acht ultrasonische en vier infrarood sensoren. Zij registreren de omgeving en geven de informatie door aan het Curona-navigatiesysteem. Met deze informatie wordt het te reinigen oppervlak door de software berekend en vastgelegd. De Robo40 bevat twee contraroterende cilindrische borstels en is heel wendbaar. Cleanfix is terecht bijzonder trots op de Robo40: de machine vertegenwoordigt de meest geavanceerde schoonmaaktechnologie ter wereld. “Maar de Robo40 is met een werkbreedte van 400 mm en een zuigbreedte van 500 mm vrij klein; op termijn wil Cleanfix een grotere versie ontwikkelen van zo’n 50 à 80 cm”, blikt De Korte vooruit.

Innovatief denken
Robo40 is een typisch voorbeeld van innovatief denken, waarmee Cleanfix graag voorop loopt. De Korte: “De komst van de Robo40 in 2008 bracht een boel teweeg. Het is een reuze interessante vloerreiniger om over te vertellen en om mee te demonstreren. Maar we leerden dat de robot ook nog zijn beperkingen had. Dus ondervonden we dat de Robo40 het beste in sporthallen kan worden ingezet. De sporthallen in Nederland zijn namelijk grote hallen van 1200 vierkante meter, overzichtelijk en met weinig tot geen obstakels. Daar kan de Robo40 volledig z’n gang gaan en komt hij het best tot z’n recht.”

Schoonmaakhandjes’
Dat met deze investering geld te verdienen valt, weet De Korte ook: “Als je uitgaat van 1200 vierkante meter en twee keer per week de vloer schrobben en zuigen, dan heb je de Robo40 in veertien tot zestien maanden terugverdiend.” Ongetwijfeld zijn er schoonmaakbedrijven die deze ontwikkeling met lede ogen aanzien, omdat er geen of minder schoonmaakhandjes nodig zijn en het dus ook geen kwestie meer is van uurtje-factuurtje. “Klopt, maar denkend vanuit de facility manager, die moet besparen op kosten en de grootste stap kan maken met arbeidskosten, weet je dat hij wél de voordelen van robotisering in zal zien.”

Business as usual
“Vroeger had je mensen die achter een weefgetouw werkten om productie te kunnen leveren, nu zijn het machineoperators die gehele productielijn aansturen. Dat zal ook in de schoonmaak gebeuren. Niet op zeer korte termijn, maar in 2020 zal de robotisering veel verder zijn dan nu. Dan verwacht ik grotere machines op de markt, die intelligenter en nog zelfstandiger werken en storings- en signaalmeldingen afgeven. En ook meer spelers op de markt; Cleanfix is nu nog de enige. Voor schoonmaakbedrijven die shoppingmalls en vertrek- en aankomsthallen van bijvoorbeeld vliegvelden schoonmaken, gaat het grotere broertje van onze Robo40 ongetwijfeld een oplossing bieden. En ook schoonmaakbedrijven die andersoortige contracten afsluiten dan op basis van uren, bijvoorbeeld in PPS-constructies met een doorlooptijd van 25 of dertig jaar, staan zeer open voor robotisering.” Kortom? “Ik verwacht zeker dat we stappen kunnen zetten met robot floor cleaning. In 2020 zal de arbeidsmarkt er dus op dit vlak heel anders uitzien dan nu.”

Wilt u de Robo 40 direct aan het werk zien?
Bekijk de demo-film op YouTube.


Terug naar nieuwsoverzicht
Overig nieuws